Doorverwijzing van de huisarts naar een specialist

De belangrijkste taak van een huisarts is het stellen van diagnoses. De dokter met het specialisme generalisme is van vele verschillende aspecten van de gezondheidszorg op de hoogte. Na veel diagnoses kan de huisarts ook meteen een behandeling voorstellen.

Hij of zij kan bijvoorbeeld medicijnen voorschrijven en hier ook een doktersrecept voor afgeven. Het komt echter ook voor dat na een diagnose een doorverwijzing van de huisarts van bijvoorbeeld gezondheidscentrum randweg naar een specialist noodzakelijk is. De patiënt waarbij deze diagnose wordt gesteld lijdt in dat geval aan een specifieke aandoening waar de huisarts onvoldoende verstand van heeft.

De specialist waar naar doorverwezen wordt bevindt zich in de meeste gevallen in het ziekenhuis.

Deskundige mening en behandeling nodig

De huisarts heeft van veel dingen verstand en kan diagnoses stellen aan de hand van symptomen die een persoon laat zien. Zo kan bijvoorbeeld een verkleuring van de huid duiden op een probleem met de nieren.

Mocht deze diagnose gesteld worden dan heeft de huisarts waarschijnlijk niet de deskundige expertise om een uitgebreide behandeling voor de nierproblemen voor te stellen. De dokter zal daarom de persoon doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis om verder onderzocht te worden.

Deze specialist heeft de deskundige mening en behandeling die de patiënt nodig heeft. De behandeling wordt dan verder door de specialist voortgezet. In veel gevallen zal hij of zij ook de huisarts op de hoogte houden van de resultaten.

Altijd eerst naar de huisarts voor diagnose

Wanneer je last hebt van een bepaald deel van je lichaam waarvan je weet dat dit geen specialisme van de huisarts is doe je er toch goed aan om toch eerst naar de huisarts te gaan voor een diagnose.

Vaak is het ook niet mogelijk om een afspraak met een medisch specialist te maken voordat je een doorverwijzing van een huisarts hebt. Men kan bijvoorbeeld niet zomaar een ziekenhuis binnenlopen en een specialist ontmoeten op basis van een zelf diagnose.

Het is noodzakelijk om eerst langs een huisarts te gaan die een deskundige mening kan geven van de symptomen. Een doorverwijzing naar de juiste specialist om een definitie diagnose te stellen en verdere behandeling voort te zetten is dan snel gedaan.

Comments are closed.